tiistai 12. joulukuuta 2017

Ikuinen heikkouteni: Disney-repriisit

Disneyn animaatioelokuvissa esiintyy huomattavan kirjava joukko mukaansatempaavia laulukohtauksia, joita taitavat säveltäjät ja animaattorit ovat työstäneet kuukausikaupalla. Kun elokuvan "tunnusmusiikiksi" on kehitelty tarpeeksi mieleenjäävä teema, sitä käytetään monesti useammankin kerran elokuvassa repriisin eli kertauksen muodossa. Olen vuosien saatossa huomannut, että repriisi on useasti jopa alkuperäistä laulua parempi - lyhyestä kestostaan huolimatta.

Mikä repriiseissä sitten niin viehättää?


Elokuvan merkittävimmässä laulussa päähenkilö kertoo usein itsestään ja tavoitteistaan. Hahmo saa sympatiaa herättävällä musiikkinumerollaan helposti katsojan voitettua puolelleen jo heti elokuvan alkupuolella. Repriiseissä taas nousee esille jonkinlainen merkittävä tunnetilan muutos verrattuna alkuperäiseen lauluun, jossa tunnelma on yleensä varsin haikea. Alkuperäinen ja repriisi voivatkin olla toistensa kanssa täydet vastakohdat.

Pienen merenneidon Part of Your World -laulussa päähenkilö Ariel laulaa unelmastaan elää ihmisten maailmassa. Kappaleessa on pieni kipinä toivoa, mutta Arielin mieleltä hallitsee kuitenkin selvästi epätoivo, joka näkyy merenneidon katseesta kohtauksen loppupuolella. Kun tarinaa viedään eteenpäin, Ariel vierailee meren pinnalla ja onnistuu pelastamaan nuoren prinssi Erikin laivatulipalon kynsistä. Kohtausta seuraavassa Part of Your World -repriisissä Ariel on jo täynnä varmuutta. Hän tietää olevansa jonain päivänä osa ihmisten maailmaa.
Aladdinissa mennään hilpeästä haikeaan.
Repriiseissä saadaan myös mahdollisuus käsitellä sitä, missä valossa muut näkevät päähenkilön. One Jump Ahead -repriisissä Aladdin laulaa, kuinka hänessä on paljon muutakin kuin päällepäin näkyvä köyhyys. Hahmon oma käsitys itsestään vastaa harvoin täysin sitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Päähenkilö saakin tilaisuuden valottaa itsestään uuden puolen, jonka avulla hän voi osoittaa olevansa tietyn normin ulkopuolella.
Samaten repriisit antavat päähenkilön hahmokehitykselle hyvää tilaa. Alkuperäiseen verrattuna kontrasti repriisiin on vahva jo ihan tunnelman perusteella, mutta myös elokuvan keskeinen hahmo on repriisin hetkellä kokenut todennäköisesti jonkin muutoksen sisällään. Laulukohtauksen sisältämä tilanteenvaihdos antaa esimerkiksi Herkulekselle voimaa ja luottamusta itseensä Go the Distance -kappaleen finaalissa, kun hahmo on juuri löytänyt oikean isänsä ja on valmis tavoittelemaan sankaruutta. Kyseinen repriisi on yksi henkilökohtaisia suosikkejani, sillä sen fiilis on niin hyvä; varsinkin kun musiikki ja animaatio on sulautettu kiitettävän hienosti yhteen. Parasta on, kun Pegasus tekee pienen pysäytyksen ilmassa samalla kun musiikkiin tulee lyhyt tauko (kuvassa)!

Parhaimmillaan repriisit tuovat jotain uutta alkuperäiseen lauluun ja vievät tarinaa sujuvasti eteenpäin. Joskus repriisit vaikuttavat originaalin merkitykseen tavalla, minkä seurauksena alkuperäistä laulua tulkitsee jatkossa toisin. Minusta on kiehtovaa seurata hahmojen tunnetilojen vaihtumista, joita on hyvin helppo käsitellä laulamalla. Kun vastaavanlaisessa repriisissä melodia on sama kuin aiemmassa laulussa, minun on helppo verrata kohtauksia keskenään. Varsinkin kun repriisi on riemukas, kohtauksen iloisuutta vahvistaa muisto siitä, että asiat ovat olleet aiemmin toisin. Päähenkilö on siis onnistunut tietyissä tavoitteissaan.
Kun isoäiti opastaa, identiteettikriisit raukeaa.
Vaianan I Am Moana:sta muotoutui nopeasti suosikkini kaikista Disney-repriiseistä. Kohtaus on kiistämättä henkeäsalpaavan upea kokonaisuus, joka alkaa hiljaa ja loppuu voimakkaasti. Ja mikä parasta, siinä yhdistyy jopa kaksi repriisiä - lauluista Where You Are ja How Far I'll Go on käytetty samoja melodioita. Nämä kappalevalinnat ovat yhteisrepriisiin aivan täydelliset, sillä ne edustavat molemmat Vaianan kaksipuolista persoonaa. I Am Moana:n aikana Vaiana ymmärtääkin kuka hän todella on: päällikön tytär Motunuilta mutta samalla seikkailunhaluinen merenmatkaaja.

Repriisit ovat todellakin hieno tapa kerätä tarinaa yhteen ja viedä sitä eteenpäin. Huomaan usein leikitteleväni repriisien sanoituksilla laulamalla niitä alkuperäisen kappaleen sovitukseen. Toisenlaiset sanat tuovat ehdottomasti mukavaa vaihtelua originaaliin.

Kuten alhaalla, kertauksella voidaan myös punoa elokuva lopullisesti yhteen leffan viimeisessä kohtauksessa. Ympyrä sulkeutuu!
Toivottavasti piditte pohdinnastani! Minusta sitä oli ainakin antoisaa kirjoittaa. :) Olen myös muutama päivä sitten lisännyt blogiin uuden pinkinhohtoisen Can You Feel The Love Tonight -bannerin, joka näyttää kyllä paljon siistimmältä kuin edellinen. Lisäsin blogin nimen alle myös ytimekkään määritelmän "Disney-blogi", jotta pelkästä bannerista tietää mistä on kyse. Vaihtelu tosiaankin virkistää!


Mikä on sinun suosikkisi Disney-repriiseistä ja miksi?

4 kommenttia:

  1. Täällä toinen, joka rakastaa repriisejä! Ehdoton suosikkini on Belle-kappaleen repriisi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mahtava kuulla! Belle-repriisin olisin todellakin halunnut sisällyttää tähän tekstiin, sillä se on myös yksi suosikeistani!

      Poista
  2. Mielenkiintoista pohdintaa repriiseistä! En ollutkaan aiemmin jotenkin tietoisesti tajunnut sitä, että repriiseissä on tosiaan usein ihan erilainen tai jopa päinvastainen tunnelma kuin alkuperäisessä laulussa. Nyt siihen tulee varmasti kiinnitettyä vielä enemmän huomiota kuin aiemmin! :)

    Repriisit ovat kyllä kivoja. Yksi omista suosikeistani on Prinssi Alin repriisi Aladdinista. Siinä tunnelma totisesti vaihtuu, kun Hengen laulamasta ylistyslaulusta tuleekin Jafarin pilkkalaulu. Se on minusta aika poikkeuksellinen pahislaulu eikä taida myöskään olla kovin yleistä, että repriisin laulaa joku toinen hahmo kuin alkuperäisen laulun. Myös mainitsemasi I Am Vaiana on tosi upea, saan siitä aina kylmiä väreitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tunnelman vaihtuminen on todellakin yksi mielenkiintoisimmista piirteistä Disney-repriiseissä! Sen seikan tajuttuani minulle tuli kova into kirjoittaa aiheesta enemmänkin. :) Mukavaa, että kirjoitus herätti ajatuksia!

      Hyvä kun nostit Prinssi Alin repriisin esille! En tosiaankaan ole tullut ajatelleeksi sitä, että kyseinen kappale on poikkeus muiden repriisien joukossa esittäjänsä vaihtumisen takia. Siinä jos missä fiilis tosiaan muuttuu!

      Poista