maanantai 6. maaliskuuta 2017

The Art of The Lion King -taidekirja

Minulta löytyy kirjahyllystäni muutamia Disneyn taidekirjoja, joista tänään esittelen opuksen nimeltä The Art of The Lion King. Kirjan kirjoittaja Christopher Finch omaa kokemusta myös muista Disney-aiheisten taidekirjojen kirjoittamisesta, joista The Art of The Lion King on omanlaisensa kaunis esimerkki.

Tästä kirjasta muuten ei taida olla suomenkielistä esittelyä laisinkaan, joten onkin korkea aika kurkistaa tämän vaikuttavan järkäleen kansien väliin!
The Art of The Lion King -kirjasta on olemassa jätti- ja miniversio. Niin kuin vihjeistäni voi ehkä päätellä, oma kappaleeni on juurikin se suuri ja painava yksilö. Pieni versio on varmasti yhtä passeli, mutta suurilla sivuilla taidekuvat pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.
Teos koostuu yhteensä viidestä osasta; James Earl Jonesin esipuheesta, luvuista 1, 2 ja 3 sekä kirjan lopettavasta jälkikirjoituksesta. Kirjassa edetään elokuvan mukaisesti kronologisessa järjestyksessä kolmen luvun mukana ja samalla syvennytään nimenomaan Leijonakuninkaan taiteeseen, mutta jälkipuheessa lukija saa kuulla enemmän yksityiskohtia myös elokuvan tekoprosessista kokonaisuudessaan.
Nämä animaatiopiirrokset ovat kyllä suosikkejani! Niiden vierellä on mielenkiintoista nähdä kohtausta vastaavat storyboard-kuvat ja bongailla eroavaisuuksia valmiiseen elokuvaan verrattuna.

James Earl Jonesin (Mufasan ääninäyttelijä) esipuhe on myös mukavaa luettavaa. Näyttelijä kertoo kokemuksistaan Leijonakuninkaan vaikutusvaltaisen leijona Mufasan äänenä toimimisesta, sekä prosessista, jonka avulla animaattorit luovat näyttelijöiden äänien päälle piirroshahmot käyttäen ääninäyttelijöiden ulkonäköä apunaan. On mahtavaa, että kirjaan saatiin mukaan ainakin yksi ääni hahmojen takaa jakamaan ajatuksiaan!
Tässä myös kerrassaan ihana luonnoskuva! Samalla sivulla näkyy myös hyvin, kuinka elokuvien laulujen sanat on kirjattu sivuille aina siihen kohtaan, missä ne ovat myös elokuvassa. Mielestäni mainio lisä taiteen joukkoon!
On Simba kuninkaamme tosiaan!
Kirjassa kerrotaan Leijonakuninkaan tarina nätillä kaunokirjoituksella. Lähes jokaisen kuvan ja luonnoksen alta löytyy myös tiedot piirrosten tekijöistä - mikä on loistava juttu - sillä ainakin minä olen kaikesta kiinnostunut. Varsinkin animaattoreista.
Täytyy sanoa, että The Art of The Lion King on lähes täydellinen sekoitus luonnoksia, storyboard-kuvia, animaatiopiirustuksia sekä valmiita kuvia elokuvasta. Sivua kääntäessään saa aina jännittää, että mitähän seuraavalta aukeamalta mahtaakaan löytyä.
Näissä storyboardeissa nähdään Leijonakuninkaan loppu hieman erilaisena kuin mihin olemme tottuneet. Juuri tällaiset yksityiskohdat kuuluvat kirjan mielenkiintoisimpaan antiin!
Tämä taidekirja on ehdottomasti yksi upeimpia - ellei sitten upein - Disney-kirjani ainakin Pocahontaksen vastaavan teoksen rinnalla. Disney saisi ehdottomasti julkaista lisääkin tämäntyylisiä taidekirjoja, varsinkin niiden näyttävän koon takia. Pidän kyllä onneksi myös taidekirjoista, joita nykyään julkaistaan uusille klassikoille ja Pixar-leffoille.

Jos joku on harkinnut tämän teoksen hankkimista, voin antaa kannustukseksi lämpimät suosittelut! Vaikka kirja liikkuukin korkeissa hinnoissa, lohdutukseksi sanon, että itsekin löysin tämän yksilön muutama vuosi sitten suht halvalla Amazonista. :) Eli toivoa on, kun vain jaksaa kytätä!

7 kommenttia:

  1. Haaveilen yhä saavani tämän kirjan kokoelmiini! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, olen varma että haaveesi toteutuu! :) Onnea etsintöihin!

      Poista
  2. Oi että aivan ihana kirja, kiitos että teit esittelyn ja päästit meidätkin kurkkaamaan kirjan sivuille. Nämä 90-luvun isot taidekirjat ovat kyllä aina niin upeita opuksia ettei voi kun ihastella. Mahtavaa että olet tämän kokoelmaasi löytänyt, Minnan tapaan minäkin haaveilen saavani tämän vielä joskus omaan hyllyyni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että esittely tuli tarpeeseen! :') Äläpä muuta sano, taidekirjat ovat ylipäätään ehkä hienoimpia oheistuotteita mitä elokuvasta voi omistaa. Menevät ainakin kärkikastiin! Minäkin tosiaan haaveilen kovasti myös tämän sarjan Notre Damesta, se on kyllä ehdoton must have. :)

      Poista
  3. Miten en ole aiemin jotenkin kiinnittänyt huomiota blogiisi?? No nyt asia on onneksi korjattu.^^^

    Todella hieno tuo Leijonakuningas-taidekirja! Etenkin nuo "taivas-mufasan" kuvat ovat nättejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se piti vielä lisätä, että löytyisipä tällaisia laadukkaita Disney (miksei muidenkin leffojen) taidekirjoja noin vain jokaisen marketin hyllyltä. :D Olisi keräilijänä niiiiin paljon helpompaa vaan ostella niitä. Mutta mitäpä hauskaa keräilyssä olisi jos ei näkisi edes vähän vaivaa? ;D

      Poista
    2. Mukava nähdä sinua täällä Rico & tervetuloa! :) Sinun blogisi on taas minulle tuttu aiemmilta vuosilta, ja olipa muuten ilahduttavaa huomata että olet palannut kirjoittelemaan!

      Veit sanat suustani - Suomessa edes kirjakaupoista ei löydy muuta Disney-aiheista kuin satukirjoja ja puuhakirjoja jne. Instagramissa näkee kuvia Briteistä, joissa The Art of Moanat komeilevat oikeasti jossain markettien hyllyillä. :D (terveisin ei-lainkaan-kateellinen) Mutta olet kyllä ihan oikeassa, sitä tunnetta ei voita mikään kun löytää kauan etsimänsä esineen hyvään hintaan nettikaupasta tai vaikkapa yllättäen kirpputorilta. :)

      Poista