sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Parhaat suomidubbausroolit TOP 10

Monikin varmaan tietää, että olen suomidubbausten ikuinen ystävä, ja vietän usein aikaa niitä tutkimassa. Suomesta löytyy monta hyvin korkealaatuista dubbia, eritoten Disneyn klassikkojen puolelta, sekä muun muassa Pixar-leffoista ja monista muista animaatioelokuvista. Jälkiäänityksien parissa työskentelee monia uskollisia dubbaajia ja näyttelijöitä, joille haluan antaa pienen ylistyksen tämän tekstin myötä!

Tähän TOP-listaan kerään Disney-elokuvien roolisuorituksien suosikkini, eli hahmot, joilla on suomeksi hyvät dubbausäänet. Olen hyvin huono tekemään pitämistäni asioista minkäänlaisia paremmuusjärjestyksiä, joten tätä listaa voi pitää lähinnä suuntaa antavana. Yritin myös olla mainitsematta listalla liian monta saman elokuvan hahmoa, ja jokaiselta dubbaajalta otin vain yhden roolisuorituksen. Aloitetaan!


10. Zeus (Esa Saario)


Esa Saariolta löytyy hurjan paljon loistavia dubbausrooleja! Useimmat näistä ovat juurikin lempeitä isähahmoja, kuten Zeus, Triton ja Mufasa. Jo näiden kolmen väliltä oli todella vaikea valita parasta, mutta halusin antaa maininnan Zeukselle, joka on ymmärtäväisen isän lisäksi myös vaikutusvaltainen antiikin Kreikan jumala. Parasta Zeuksessa on kuitenkin huumorintajuisuus, jolloin Zeuksen äänensävyssä Saario onnistuu mahtavasti! Zeuksen (sekä myös Tritonin) naurut ovat yksiä parhaimmista!



Herkules-elokuvan koko dubbaus on ehdottomasti Suomen kärkikastia, josta kunniamaininnan voi antaa myös Megaralle (Laura Voutilainen) ja Hadekselle (Seppo Pääkkönen)!


9. Lady Tremaine (Seela Sella)
Tuhkimon hyytävä äitipuoli onnistuu suomidubbauksessa olemaan erittäin hyytävä näyttelijä Seela Sellan ansiosta! Dubbauksessa onnistuttiin mainiosti tuomaan esille Lady Tremainen kaksi puolta: kohtelias ja varakas rouva kuninkaan läheteille, ja sydämetön äitipuoli Tuhkimolle. Parasta dubbauksessa on Lady Tremainen armottomat käskytykset Tuhkimo-paralle (älä unohda Luciferin kylpyä)!

8. Sulttaani (Veikko Honkanen)
Aladdinista tuttu höpsö Sulttaani on mielestäni Veikko Honkasen dubbauksista kaikista hauskin! Sulttaanin ääntä on hupaisa kuunnella, ja kaiken lisäksi itse hahmokin on todella sympaattinen. Honkaselta löytyy pitkä ja kunnioitettava määrä loistavia dubbauksia, esimerkiksi Zazu (Leijonakuningas), Ihaa (Nalle Puh) ja Pocahontaksen pahis kuvernööri Ratcliffe.

7. Topi ja Tessu (Katri Uski ja Pirkko ''Piitu'' Uski)
Kyllä, Topin ja Tessun äänien takana molemmissa rooleissa oli tytöt! Tämä ei tosiaankaan särähdä korvaan elokuvaa katsoessa, sillä äänet istuvat hahmoille kuin nenä päähän. En muuten voinut erottaa tätä kaksikkoa toisistaan, molemmat ovat yhtä mainioita rooleissaan. Topin ja Tessun äänet kuuluvat lapsiäänistä suosikkeihini, sen verran suloisilta molemmat kuulostavat!

6. Aladdin (Sami Aarva)
Sami Aarvalla on upean persoonallinen ääni ja sopii Aladdinille kuin nakutettu! Aarva onnistuu laulamisessa millilleen mainiosti ja myös dialogi on mahtavaa. Aladdinin dubbauskaartista en keksi kyllä mitään negatiivista sanottavaa!

5. Ursula (Ulla Tapaninen)
Ulla Tapaninen ei dubbauksien kohdalla petä koskaan! Tapaninen tähditti Ursulaa molemmissa Pienen merenneidon dubbauksissa (1989 ja 1999) ja onnistui kymmenenkin vuoden jälkeen saamaan ursulamaisen äänen kuulumaan uuteen dubbiin. Suosikkini kuitenkin näistä kahdesta dubbauksesta taitaa olla ensimmäinen, sillä siinä korostuu erityisesti Ursulan psykopaattinen puoli (ja nauru!!).

4. Cruella De Vil (Hannele Lauri)
Voi kuinka Suomesta löytyykään hyviä pahisten ääniä! Näistä äänistä suosikikseni yltääkin Hannele Laurin Cruella De Vil. Cruella on kaikessa raivostuneisuudessaan aivan hulvaton, josta haluankin kiittää hauskaa suomidubbia. Parasta hahmossa on sen joukko erilaisia haukkumasanoja, kuten ''Te idiootit!'' ja ''Te imbesillit!''.

3. Belle (Mervi Hiltunen)
Bellen ääni usein jakaa mielipiteitä kahtia, mutta minä kuulun niihin, joiden mielestä Mervi Hiltunen onnistuu dubbauksessa parhaalla mahdollisella tavalla! Mervin ääni on ihanan persoonallinen ja se erottuu muista dubbauksista selkeästi. Ääni, joka tekee loistavasta elokuvasta enemmän loistavan!

2. Henki (Vesa-Matti ''Vesku'' Loiri)
Kukapa ei olisi samaa mieltä kanssani, että Veskun Henki on suomidubbien parhaimmistoa? Roolisuoritus ei paljon selittelyä kaipaa, saihan Aladdinin suomidubbaus ja erityisesti Suomen Henki kiitosta Disneyltä! Yksi suosikkini Hengen repliikeistä on ''Olenko minä bähä-ssi?'' jonka hahmo laukoo tajutessaan toteuttaneensa ''ilmaisen'' toiveen Aladdinille (ja muuttuessaan samalla pässiksi!).

1. Simba (Paavo Kerosuo)
Suosikkini kaikista suomidubeista on ehdottomasti aikuinen Simba, jota näyttelee suosikkidubbaajani Paavo Kerosuo! Ehdottomasti kunniamaininnan saa myös nuoren Simban ääninäyttelijä Christopher Romberg, joka sijoittuu myös johonkin kärkikastiin tälle listalle. Ei olekaan Paavo Kerosuon äänen voittanutta, sillä Kerosuo on mielestäni onnistunut kaikissa muissakin dubbausrooleissaan kiitettävästi, kuten Kenai (Karhuveljeni Koda) ja 20th Century Foxin Anastasian Dimitri. Kaiken lisäksi Kerosuo on tähänkin päivään mennessä pysynyt uskollisena Simban roolille ja tullut yhä uudestaan dubbaamaan suosikkihahmoani. (Paavolla on myös kerrassaan mainio lauluääni) Rakastan!

Tälle listalta jäi puuttumaan lukuisia dubbausrooleja, kuten Pekka Lehtosaaren Baloo ja jokin Antti Pääkkösen monista hahmoista! Kääk! Ehkä tämä maininta lopussa kuitenkin riittänee. :)

Kuka on sinun suosikkisi suomenkielisistä roolisuorituksista? Entä unohdinko jonkun mahtavan dubbaajan listaltani?

4 kommenttia:

  1. Onnistuit kyllä valitsemaan ihan suomidubbauksen kärkikastia tähän listaan :D Itselleni ei edes juuri nyt tule mieleen muita dubbaajia, joiden ehdottomasti pitäisi listalla olla!

    VastaaPoista
  2. ei hitto, sun blogia selatessa tuntuu kun lukisin omaa tekstiä.. :D ite kans die hard tlk fani, toinen intohimo vaan vie kaiken ajan nykyään mutta anyway ihania kirjotuksia sulla!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh eikä, ihana kuulla!! :D Kiitos paljon! Ymmärrän täysin sen, että muut jutut syövät välillä oikein kunnolla aikaa toisilta tärkeiltä kiinnostuksenkohteilta, mutta tietty vaihtelu onkin usein vain hyväksi. Onneksi Leijonakuningas on sellainen leffa, johon on helppo palata aina kun siltä tuntuu. :)

      Poista