lauantai 3. syyskuuta 2016

Don Rosan kootut

Olen ollut viime aikoina hyvin onnellinen siitä, että kauan kadoksissa ollut kiinnostukseni Aku Ankkoihin on viimein palannut entistä ehompana! Olen lueskellut lapsuuden suosikkejani vaivalla hankituista kovakantisista, sekä täydentänyt kokoelmaani puuttuvilla kirjajulkaisuilla ja muilla vastaavilla. Yksi näistä pitkäaikaisista unelmajulkaisuistani oli upean kattava kirjasarja ''Don Rosan kootut''.

Aikoinaan, kun sarjaa alettiin julkaista, muistan katselleeni sitä kiilusilmin akkarin takakannesta, mutta kokoelman hankkiminen jäi siinä vaiheessa vain haaveeksi. Niin kuin jo edellisessä tekstissäni mainitsin, Don Rosa on aina ollut ykkössuosikkini ankkapiirtäjä-käsikirjoittajista. Tässä tapauksessa on ymmärrettävää, että ajatus täydellisestä Rosan ankkasarjakuvakokoelmasta houkuttelee suuresti!

Nyt, kun mielenkiinto ankkoja (suurimmin osin vain Rosaa ja Barksia sekä muutamia muita satunnaisia piirtäjiä) kohtaan on taas palannut, en tietenkään voinut vastustaa Aku Ankan verkkokaupan silmäilyä silloin tällöin. Ja kappas vain, eiköhän silmieni eteen lävähdä iso mainos ''Don Rosan kootut - viimeiset kappaleet nyt myynnissä!''. Mitä? Luulin, että kirjat oltiin myyty loppuun jo vuosia sitten! No niin, kyllähän siinä iskettiin suoraan heikkoon kohtaani, ja muutaman päivän jälkeen olin vakuuttanut itselleni, että tätä tilaisuutta en voi jättää väliin. Setti todellakin on erittäin tyyriistä päästä, sisäinen Roope minussa suorastaan kiljuu, kun ajattelen minkälaisen summan pistin sarjakuvakirjoihin!
Don Rosan kootut ilmestyi vuosina 2011-2013, ja sitä pystyi ja pystyy ostamaan täysin uutena vain verkosta. Kirjasarja sisältää Rosan kaikki ankkasarjakuvat runsaiden taustatietojen ja kommenttejen kera, hänen elämäkertansa, luonnoksia, viiteluetteloita ja kansikuvia + upean Sammon salaisuus -vedoksen, jossa komeilee itse ankkamaestron nimikirjoitus! Sarjakuvat ovat kirjoissa kronologisessa järjestyksessä. Kirjoja on yhteensä yhdeksän kappaletta. Ilmestymisaikoihin koko setillä oli hintaa 570€, mutta nykypäivänä sarja maksaa postikuluineen ''vain'' 550€ (540€ + 10€ postit). Jälkimmäinen olikin summa minkä itse maksoin. Hinta on siis todella suolainen, 60€ per kirja. Mutta hetkeäkään en ole ostamista katunut!
Suosikkini kansista ovat (yllätys) Roope & Kultu, sekä kirja nro 7. Rakastan molempia!

Kirjat ovat loistavan kokoisia, suuret sivut antavat Rosan yksityiskohdille oikeutta! Harmaa selkämys ja kimaltava kultainen teksti kannessa antavat kirjoille arvokkaan vaikutelman. Olen itse saanut kirjoista kaikin puolin laadukkaan vaikutelman, vaikka pieniltä virheiltä ei tämäkään sarja ole säilynyt.

Kirjojen fontti ja väritys on miellyttänyt suurimmalta osalta, mutta miinuksiakin löytyy. Esimerkiksi Hortensian ja Matildan (Roopen siskot) hiusten väri on vaihtunut; Matildalla on keltaisten hiuksien sijasta ruskeat ja Hortensialla taas ruskeiden sijasta keltaiset. Tämä seikka häiritsee omaa silmääni suuresti - Hortensia ei näytä lainkaan hyvältä keltaisilla hiuksilla! Muuten olen väreihin tyytyväinen, vaikka silmään sattuvatkin esimerkiksi vaatteet, jotka ovat toisissa kirjajulkaisuissa olleet täysin eriväriset.

Toinen harmittava seikka on Aku Ankalle tyypillisen rikkaan ja monipuolisen suomen kielen yksinkertaistaminen alkuperäisiin suomennuksiin verrattuna. Tämä on sinänsä täysin ymmärrettävä ja hyväkin asia, sillä uudet suomennukset on korjattu vastaamaan lähes täysin Rosan alkuperäiskielisiä tekstejä. (Tämä aiheuttaa toisinaan hieman tönkön vaikutelman, kun aletaan sanasta sanaan suomentamaan.) Akkarin suomentajat ovat kyllä usein loistavia - Don Rosan kootuissa tuomari Langtrysta toteaa mekkalaa pitävän Kultun nähtyään ''Ammun hänet.'', kun vanhemmassa suomennoksessa hän taas sanoo ''Ammun kiljukaulan.''. ''Kiljukaula'' on aivan loistava lisäys! Tämän tapaisia suomennosten eroavaisuuksia on kirjasarja pullollaan.

Don Rosan kirjoittamat kommenttitekstit ovat hyvin mielenkiintoista luettavaa, plussana myös se, että ne ovat eri tekstejä kuin esim. Roope Ankan elämä ja teot -kirjoissa. Olen silmäilemällä käynyt jokaisen kirjan läpi ja lukenut juttuja sieltä täältä, joten tutkimista riittää vielä pitkäksi aikaa.

Itse boksit ovat upeita ja hyvälaatuisia, niihin mahtuu kuhunkin kolme kirjaa. Niiden sivut on koristeltu Rosan mahtavilla kansikuvilla, joita kelpaa kyllä tuijotella! Värikkäät laatikot sopivat hyvin Rosan yksityiskohtaiseen tyyliin. Kakkosboksini on toiselta puolelta hieman sisäänpäin painunut, ja kolmosen alareunassa on kulumaa, mutta nämä ovat niin minimaalisia ja huomaamattomia vikoja, etten lähde niistä mihinkään valittamaan.
Tyylinäyte sarjasta The Three Caballeros Ride Again, kirjasta nro 8.

Don Rosan joulukalenterin kuvia!


Viimeisenä älyttömän upea numeroitu Sammon salaisuus -vedos nimmarin kera! Oma kappaleeni on numero 1529. Kuvan kultaiset reunukset kimaltelevat kauniisti valoa vasten, ja nimikirjoituskin näyttää hyvältä. Tämä yksilö menee ehdottomasti kehyksiin jonain päivänä!
Jos todella pidät Don Rosan seikkailuista kuten minä, suosittelen ehdottomasti tämän sarjan harkintaa, jos se vain sopii budjettiisi! En tosiaan itsekään koskaan ole ostanut mitään näin kallista Disneyyn liittyen, mutta tämä setti tuo kyllä vastinetta rahoille! Jos kiinnostuit kirjoista, laita Don Rosan kootut Googleen, sieltä löytää nopeasti linkin kauppaan, josta eepokset saa kätevästi tilattua. :) Toimitusaika oli omalla kohdallani tasan viikon. Kirjat ollaan siis myymässä nyt loppuun, mutta hoppua ei varmaan ole, onhan kyse sen verran arvokkaasta setistä, joka tuskin on monelle pelkkä heräteostos!

Onko sinulla jokin tietty Disney-esine/asia mihin voisit sijoittaa suolaisemmankin summan? Vai oletko jo sijoittanut?

10 kommenttia:

  1. Todella komea kokoelma kyllä! Mikäs on Rosan tarinoista suosikkisi? Itse pidän eniten Unelmoiden läpi elämän tarinasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä hieno!

      Oma ehdoton Rosa-suosikkini on loistava White Agony Creekin vanki, siinä myös Rosan piirrokset ovat huippua! (Onhan se sentään uusinta tuotantoa) Unelmoiden läpi elämän kuuluu myös suosikkeihini! Rakastan kys. tarinan loppua sekä kohtaa, jossa Aku eksyy Roopen lapsuudenkotiin. :)

      Poista
  2. Kaunotar ja Hirviö. Jos voittaisin lotosta ostaisin vaikka mitä kyseiseen elokuvaan liittyvää oheistavaraa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunotar & Hirviö -elokuvalla on kyllä hurjasti upeita oheistuotteita joihin minäkin saisin rahani nopeasti palamaan, jos lottovoitto osuisi kohdalle. :D

      Poista
  3. Kerrassaan mahtava hankinta, ja varmasti myös hintansa arvoinen!

    Oman kokoelmani kalleimmat esineet ovat kolme Disney Fairies Designer Collection -nukkea. Kaikki kolme maksoivat n. 120 euroa kappale, sillä en ehtinyt niitä Disney Storesta hankkimaan vaan jouduin kääntymään eBayn puoleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän asti kirjakokoelma on todellakin ollut hintansa väärti! :) Eka kirja on tullut jo lukaistua elämäkertoineen kaikkineen.

      Nuo keijunuket ovat kyllä ehdottomasti mielenkiintoisia sekä varmasti hieno setti omistaa! En ole itse koskaan Disney-nukkekeräilystä innostunut, mutta upeita nukkekokoelmia on aina ilo katsella.

      Poista
  4. Mulla on 3 rosan kantta lopullista ja sit 3 sivvuu Kutistuvaa kitupiikkii ja rovio piirroksii värillissii ja värittömmii.

    VastaaPoista
  5. Voitko lähettää mulle kuvat THKK muut värikuvat multa pitäs vissiinnii löötyykkii.OS:marko.tanskanen@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Lapselleen osti ja otti takaisin, konna muikä konna.

    VastaaPoista
  7. marko.tanskanen@gmail.com Osti kaikille muksuille ja yhdeltä möi,...koska oli riitaa muksun kanssa.Säälittävä

    VastaaPoista